Functies in de binnenvaart

Het werken in de binnenvaart is heel divers. Eigenlijk moet je alles kunnen en doen. Van het besturen van het schip, het laden en lossen, het schuren, verven en schoonmaken, tot reparaties in de machinekamer. Dat maakt werken in de binnenvaart elke dag anders.

In de binnenvaart zijn er diverse functie die je kan vervullen. Onderstaand de functies die er zijn. Klik op de functie waar je meer over wilt weten.


Deksman

Als je begint op een binnenvaartschip en je volgt geen opleiding dan start je als deksman. . Je moet minimaal 16 jaar oud zijn om als deksman op een schip te beginnen en je volgt géén binnenvaart-beroepsopleiding. Per 1 april 2023 moet de basisopleiding veiligheid zijn afgeronde bij een door het CBR erkende opleider.


Lichtmatroos

De lichtmatroos is minimaal 15 jaar en in het bezit van een leer­overeenkomst die voorziet in het bezoeken van een schippers­vakschool of het volgen van een door de Minister erkende schriftelijke cursus die opleidt voor een gelijkwaardig diploma. Het verschil tussen deksman en lichtmatroos is dat de laatste een beroepsopleiding volgt en één jaar jonger mag zijn. Dit is gedaan om het volgen van een beroeps­opleiding te stimuleren.Matroos

Een matroos kan alle werkzaamheden op een binnenvaartschip zelfstandig uitvoeren. De werkzaamheden zijn gelijk aan die van een lichtmatroos met het verschil dat je deze nu zelfstandig uitvoert en je bent verantwoordelijk voor het doen van kleine reparaties.


Volmatroos

Als volmatroos breng je al je opgedane kennis en ervaring in praktijk en ben je in staat om zelfstandig inzetbaar te zijn bij alle werkzaamheden op een schip. Daarnaast ben jij de persoon die de schipper assisteert bij alle voorkomende werkzaamheden.

  Stuurman

  Als stuurman verzorg je onder andere het aan- en afmeren en assisteer je bij het laden en lossen. Daarnaast ben je soms verantwoordelijk voor het functioneren en controleren van de motoren. Ook voer je onderhoudswerkzaamheden aan het schip uit. Bovendien mag je het schip besturen onder verantwoordelijkheid van een schipper of kapitein.


  Schipper / Kapitein

  Als schipper geef je leiding aan de bemanning en ben je verantwoordelijk voor het hele reilen en zeilen op het schip. Je voert de navigatie, zorgt voor de veiligheid van de opvarenden en je bent verantwoordelijk voor het onderhoud van het schip en voor het laden en lossen van de lading. Ook regel je administratieve zaken zoals vrachtbrieven en documenten voor de douane. De schipper is in het bezit van een groot vaarbewijs en/of rijnpatent. Als kapitein heb je dezelfde taken als de schipper, maar je bent daarnaast in het bezit van een ondernemersdiploma. Dat betekent dat je zelfstandig ondernemer kan worden of natuurlijk ook gewoon in loondienst bij en rederij kan gaan werken. Je neemt zelfstandig beslissingen over de bedrijfsvoering en je hebt de eindverantwoordelijkheid over personeel en organisatie.  Machinist

  De machinist is minimaal 18 jaar en in het bezit van een diploma machinist of is minimaal 19 jaar en heeft ten minste 2 jaar als matroos-motordrijver op een binnenschip met eigen motor(en) gevaren.

  Naast bovenstaande functies zijn er nog vele andere functies die je met je binnenvaartopleiding kunt vervullen. Op het water maar ook aan de wal als logistiek planner, walkapitein of als verkeersleider op een verkeerspost. Je kunt op alle niveaus carrière maken en de plek vinden die het beste bij jou past. De binnenvaart biedt veel kansen. Ontdek de mogelijkheden!


  Stroomschema

  Relevante links

  https://sabni.nl/vaardocumenten/dienstboekjes/eerste-afgifte

  https://www.cbr.nl/nl/beroepsexamens/binnenvaart/nl/overgangstermijn-nieuwe-richtlijn.htm