English

Zoeken


Woensdag 9 augustus 2017

 

Containerschepen te gast in de Leuvehaven

Zo groot als de containerschepen van Danser Group, zien we ze niet vaak in onze Maritiem Museum Haven! Toch meren op zaterdag 19 augustus en zondag 20 augustus twee container-kolossen aan. Om dit grote bezoek te vieren organiseert het Maritiem Museum een speciaal Containerweekend’ met activiteiten voor jong en oud, waarbij bezoekers zelfs een kijkje aan boord mogen nemen.

Op zaterdag 19 augustus gaat de ‘Alsace-Hollande’ voor anker in de museumhaven en op zondag 20 augustus is de ‘Eiger-Nordwand’ te gast. Deze schepen zijn bijna 200 meter lang, ruim 10 meter breed en hebben ruimte voor 350 containers. Zo groot, dat de andere schepen in de haven tijdelijk ergens aan de steiger moeten.

De Alsace-Hollande manoeuvreert zich zaterdagochtend, tussen 9.00 en 9.30 uur, de museumhaven in. Bezoekers kunnen het schip verwelkomen en, als het aangemeerd is, een kijkje nemen in de stuurhut. Er zijn rondleidingen en op de kade is te zien, hoe multifunctioneel containers eigenlijk zijn. Verder knutselen kinderen in het museum hun eigen container en spelen de jongste bezoekers met containerschepen in een heuse mini- haven.

De giga-schepen van Danser
De Alsace-Hollande en Eiger-Nordwand zijn schepen van de Danser Group uit Sliedrecht, dat al 35 jaar containers op binnenvaartschepen vervoert. Het bedrijf begon ooit tussen Rotterdam en Basel (Zwitserland), maar vaart inmiddels door heel Europa. De Danser-
schepen die op bezoek komen, zijn een zogenaamd ‘koppelverband’. Door een bak die voor het schip is bevestigd, kunnen zij extra containers vervoeren. De schepen zijn daarmee een groen alternatief voor goederenvervoer over de weg. Zo vaart de Eiger-Nordwand, als eerste binnenvaartschip ooit, bijna volledig op LNG. Dat is veel groener dan bijvoorbeeld dieselolie.

Multifunctionele containers
De Alsace-Hollande en Eiger-Nordwand vervoeren van alles: van elektronica, textiel en
auto’s tot bloemen, schoenen of fruit. De enorme containers waarin deze goederen vervoerd worden, zijn ook handig in te zetten op het droge. Als compacte studentenhuisvesting bijvoorbeeld. In de Maritiem Museum Haven zijn containers te vinden als opslagplaats, ‘kinderknutselplek’ en fietsenstalling. Tijdens het Containerweekend ontdekken bezoekers wat je allemaal kan doen met zo’n container.

Actief zomerprogramma
In het weekend van 19 en 20 augustus is het actieve zomerprogramma van het Maritiem Museum ook nog in volle gang.
Onder de titel ‘Reis jij mee in de tijd?’ maken bezoekers een avontuurlijke reis door de haven en de verschillende tentoonstellingen. Met hun gratis maritieme paspoort stuiten ze onderweg op uitdagingen en hersenbrekers. Inchecken bij het zomerprogramma kan nog tot 4 september a.s.

Het Containerweekend bij het Maritiem Museum Rotterdam is mede mogelijk gemaakt door Danser Group en Bureau Voorlichting Binnenvaart (BVB). Het BVB zal tijdens deze twee dagen een informatiestand bemannen en bezoekers aan het museum meer vertellen over de binnenvaart en de mogelijkheden.

Openingstijden:

Zaterdag: 10.00 uur tot 17.00 uur
Zondag: 11.00 uur tot 17.00 uur

Meer infomatie over het Maritiem Museum op www.maritiemmuseum.nl

 

Overig nieuws


Bijeenkomst: Vergroening binnenvaart vooral financi?le uitdaging
Lees verder >


Media-aandacht binnenvaart
Lees verder >


Extra startdatum mbo-opleiding Matroos binnenvaart (bbl)
Lees verder >


Emissieloze schepen krijgen 20% korting
Lees verder >


Nieuwe opleiding Succesvol binnenvaartondernemer 1
Lees verder >